Snowboarden als sport

Snowboarden is een spannende wintersport die een goede techniek en stabiliteit vereist. Het is een leuke manier om jezelf te uiten terwijl je geniet van de schoonheid van de natuur. De sport vindt plaats in skigebieden tijdens de wintermaanden.

Het is vergelijkbaar met skiën, maar het combineert de spanning van competitie met het plezier van het glijden van een besneeuwde helling. In tegenstelling tot skiën is snowboarden een recreatieve activiteit, zonder leeftijdsgrens.

Snowboarden kan worden onderverdeeld in drie stijlen: all-mountain rijden, boardercross en freestyle. Behalve een enkel board, draagt een snowboarder hand- en polsbeschermers, en laarzen om aan de bovenkant van het board te bevestigen. Hij of zij moet een helm dragen. Bovendien moet hij of zij zich houden aan de regels op de piste.

Snowboarders kunnen verschillende trucs doen, waaronder sprongen en back flips. Ze doen ook graag stunts in terreinparken.

Enkele basisbewegingen zijn frontflips, jibbing en spins. Bij jibbing glijdt een snowboarder van het platte deel van het board en draait op de rand. Bij flips daarentegen spring je van verschillende delen van het board.

Snowboarden wordt beschouwd als een Olympische sport. In 1998 voegde het Internationaal Olympisch Comité de sport officieel toe aan het Olympisch programma. Tot dan was snowboarden universeel verboden. Maar de sport nam 20 jaar geleden een hoge vlucht en werd door de consument geaccepteerd.

Snowboarders worden vaak belachelijk gemaakt als punkers. Toch zijn ze een belangrijke bron van nieuwe inkomsten voor skigebieden.